Moja  pot gojitelja sobnih ptic se je začela nekega poletnega dne  davnega leta 1974,ko sem bil star 20 let. Takrat mi je sodelavec v službi,  sicer že izkušen gojitelj, poklonil prvo papigo skobčevko.  Seveda mi je takoj drugi dan prodal še eno in tako je nastal moj prvi papagajski parček. Kmalu nato sem se včlanil v lokalno « ptičarsko » društvo ; to je bilo »Društvo za varstvo in vzgojo ptic Ptuj«,ki je za tiste čase zelo dobro delovalo. Družili smo se, debatirali ,izmenjavali izkušnje ter skupaj hodili na razstave in tekmovanja . Kasneje sem v tem »našem« društvu 15 let opravljal vlogo tajnika.

Do leta 1995, ko sem začel gojiti velike papagaje, sem vzgojil mladiče, večine pri nas znanih vrst  malih in srednjih papig. Pri žakojih pa sem doživljal popolnoma drugo zgodbo. Kar nekaj let  nisem uspel sestaviti niti delovnega  para . Ptice, ki sem jih posamično kupoval in jih dajal skupaj v kletko, se preprosto niso marale. Po velikih naporih in vlaganjih sem leta 1999 uspel vzgojiti prve tri mlade žakoje. Takrat  je bil to ogromen uspeh. Bil sem drugi v Sloveniji, ki mu je to uspelo.

Leta 2000 smo se določeni gojitelji zaradi nesporazumov razšli z društvom Ptuj in ustanovili lastno  »Društvo za varstvo in vzgojo ptic Gorišnica«, katerega predsednik sem še danes. Ves čas smo tudi včlanjeni v skupno asociacijo, ki združuje vsa tovrstna slovenska društva,  to je » Zveza društev gojiteljev ptic Slovenije«.

Z leti sem si kot gojitelj nabral toliko izkušenj, da sem v letih 2002 – 04 pisal za revijo  MOJ MALI SVET, stalno mesečno rubriko z naslovom KATERI PAPAGAJ JE NAJBOLJŠI. Izšlo je 24 prispevkov , v katerih sem poskušal ( predvsem kot gojitelj ) predstaviti papagaje ljubiteljem v Sloveniji, in sicer celostno, po družinah, rodovih in vrstah. Te prispevke si lahko danes preberete na  moji spletni strani pod rubriko LEKSIKON. Predvsem zaradi omejenega prostora se na žalost nisem mogel povsod  spuščati  v podrobnosti , zato poskušajte podatke o pticah povezati med sabo.

V rubriki NAVODILA  je tekst, ki lahko ogromno pripomore h kvalitetnejšemu in bolj humanemu življenju papige, ki jo imate doma v kletki. To so v resnici  »Navodila o namestitvi, prehrani in negi papig »,ki jih  dobi vsak kupec moje ptice. Ne prenesem  namreč misli, da ptica pri novem lastniku  zaradi moje malomarnosti ne bi bila pravilno oskrbovana. Toplo priporočam, da si ta tekst preberete.

Z velikim veseljem se ( predvsem zaradi druženja s prijatelji iz cele Slovenije )  še danes udeležujem »ptičarskih«  tekmovanj. To so pravzaprav  predvsem lepotna tekmovanja  raznoraznih vrst sobnih ptic. Ravno letos smo imeli že dvajseto Državno razstavo ptic v samostojni Sloveniji. Z našimi pticami smo se v preteklih letih z društvenimi kolegi nekajkrat udeležili  tudi  »Ornitološkega šampionata Jugoslavije«.

Do danes sem vzgojo malih in srednjih papig popolnoma opustil. Ukvarjam se samo še z vzgojo sivih ŽAKOJEV, modročelih AMAZONK ter goffino KAKADUJEV. Pri tem mi ogromno pomaga žena, ki mi vseskozi stoji ob strani in marsikdaj z dobro voljo nahrani ptice namesto mene.

Vesel bom vašega obiska ali telefonskega klica; z mojim znanjem o pticah vam bom z veseljem pomagal pri  trudu za boljše počutje vašega hišnega ljubljenca.