SIVI AFRIŠKI PAPAGAJ – sivi žako

Domovina: sivi žako živi v tropskih deževnih gozdovih ekvatorialnega dela Afrike.

Opis: sivi žakoji (Psittacus e. erythacus) so močne ptice, širokih prsi, svetlo do temno sive barve s kratkimi karminasto rdečimi repi in črnimi kljuni. Merijo od 35 – 40 cm. Spola sta enako obarvana, zato ju je podobno kot vse afriške papige po videzu težko ločiti. Samček je postavnejši, ima običajno večjo, bolj oglato glavo ter večji kljun. Mladički so podobni staršem, le da imajo do prve menjave perja temnejši rep in do starosti 8 mesecev pepelnato sivo šarenico, ki kasneje porumeni.

Hrana:
osnovna: zrnata mešanica in briketi za velike papige,
mehka: trdo kuhano jajce s korenčkom, kuhana koruza, kuhan krompir,
zelena: mlečna koruza, jabolka, oranže, banane, jagode, češnje, sveže kumarice, paprika, paradižnik, regrat, solata, sveže veje, nakaljeno zrnje,
posladki: prepečenec, orehi, arašidi, dateljni, rozine, fige, košček kuhanega kokošjega mesa, košček suhega polnozrnatega kruha.

Razmnoževanje: sivi papagaji so plodni s 5-8 leti, ko samčki začnejo hraniti samičke; le-te pa kažejo pravo razpoloženje s tem, da vneto glodajo trhle notranje stene gnezda. Leglo zajema 3-4 bela jajčka, ki jih samička vali 28-30 dni, mladički pa ostanejo v gnezdu do 3 mesece. Vzgoja teh ptic ni ravno preprosta, vendar je danes mnogo pogostejša kot nekoč. Žakoji so namreč pri izbiri partnerjev zelo izbirčni in se odrasli, če je bil par ločen, neradi ponovno vežejo. Važen je tudi mir, gnezda nikakor ne smemo kontrolirati po nepotrebnem. Ob tem lahko samička brani gnezdo, polomi jajčka in nas celo napade.

Posebnosti: sivi žakoji so po značaju plašne ptice. Pri njihovem nakupu bodimo torej previdni in nikoli ne izberimo neudomačene ptice, saj se ta začne skrivati in kričati, ko se približamo kletki. Kričanje ptice je namreč znak strahu in se pojavlja pri divjih živalih praktično pri vsaki motnji. Starih papagajev ni več mogoče šolati.

Popolnoma drugače je seveda z mladiči, ki so vzgojeni v ujetništvu, pravi čas odvzeti iz gnezda, predpisano obročkani in od gojitelja do samostojnosti dohranjeni s pumpico. Taka ptica je navajena človeške družbe, zato postane zelo krotka. Sivi papagaji so nasploh najbolj priljubljeni med velikimi papagaji, ki jih držimo kot hišne ljubljence. Imajo precejšnje inteligenčne zmogljivosti in jih štejemo k najbolj nadarjenim govorcem in posnemovalcem. Naučijo se ponavljati cele stavke, ki jih govorijo s pravim poudarkom, tako da imamo vtis, da razumejo smisel besed. Zraven tega povzemajo šume vseh vrst, od lajanja psa, škripanja lesenih tal, do kašljanja in smejanja ali zapojejo celo kakšno pesmico.

Temp. občutljivost: sivi žakoji so tipične tropske ptice in se pri temp. nižji od +10˚C že slabo počutijo.

Življ. doba: sivi žako živi od 50–65 let.

Prednosti: inteligentne, bistroumne in zabavne ptice. Udomačene, so zelo nežne do lastnika.. Mladiči morajo biti ročno hranjeni, sicer se običajno nikoli ne udomačijo popolnoma. Sivi žakoji so izjemni govorci, kar si lahko ogledate na (African gray parrot na Youtube.com)